Гмуркането е голямата й страст, а подводният свят е нейният

...
 Гмуркането е голямата й страст, а подводният свят е нейният
Коментари Харесай

На един дъх: Силвия Рашкова, която преоткрива себе си в подводния свят

 

Гмуркането е огромната й пристрастеност, а подводният свят е нейният втори дом. Тя е родена и израснала в Бургас и като единствена щерка на татко харпунджия стартира да споделя ползите му още в ранна детска възраст.

В  „ Жените на България “ ви срещаме със Силвия Рашкова – дамата, която прекарва множеството си време във вода, тъй като гмуркането за нея е метод на живот, а моментите в дълбоките води са даже медитация.

Снимка: Силвия Рашкова, персонален списък

Тя е и първата българка, достигнала 50 метра дълбочина на един мирис. В средата на октомври Силвия усъвършенства три национални върха по свободно гмуркане на интернационалното съревнование Freedom Depth Competition AIDA 2023 в Ларнака, Кипър.

Снимка: Дан Верховен

„ Помня момента, в който сътворих трайна и същинска връзка с водата. Бях напълно дребна, само че знаех, че е неразрушима “, споделя Силвия и въображаемо се връща към летата в детството, когато се гмурка с татко си.

Александра Тодорова, сестра на едно от " златните девойки " на България, пробива сполучливо в капиталовите среди

Съвсем натурален ход наподобява решението й да се занимава професионално с гмуркане, когато навършва 24. Усеща, че по този начин би трябвало да продължи пътят й след няколко години работа в корпоративния свят.

 Силвия Рашкова Снимка: Евгений Милов

Може би е изненада, че Силвия е приключила Математическа гимназия, след което е учила стопанска система, реклама и бранд мениджмънт. Днес обаче тя е инструктор по фрийдайвинг в Seanomad Freediving School – единственото учебно заведение в България за тази дисциплинираност.

Снимка: Петър Петров

Признава, че първоначално не е имала упоритости да преподава. Искала е да се любува на подводния свят, само че с времето идват опитът и увереността, а с тях и желанието да съобщи любовта към гмуркането.

„ Много хора изпитват боязън от дълбокото. Хубаво е, че подхождат страхливо към водната буря, само че тя ни откъсва от всевъзможни мисли и страсти. Виждаме една красива и друга галактика в морето, а когато излизаме на повърхността, възприятието е, че сме преродени “, споделя Силвия.

Снимка: Дан Верховен

Гмуркането за нея е ново начало, а надпреварите са още една опция да покаже, че всеки може да го реализира. Трудно обаче се впуска в предизвикването да взе участие в интернационалните съревнования, поради неналичието на време, което е посветила на курсистите в учебното заведение.

Тя е шеф „ Човешки запаси “ в bTV Media Group и специфичен посетител в поредицата „ Жените на България “

„ Слизам на дълбочини сред 40-47 метра от години и околните ми бяха съществена мотивация за надпреварите. Трудно е да обясниш за какво не участваш, когато имаш всички шансове и предпоставки за триумф “, споделя Силвия.

Снимка: Петър Петров

И макар че предизвика гордостта на цяла България, тя е безапелационна, че не преследва избрани дълбочини.

„ Искам да се любувам на страстта и да ревизира какво още може тялото ми “, споделя националната рекордьорка.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР